Субота, 20.04.2024, 11:15
Ніжинська загальноосвітня школа І-ІІІ ст №15
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 337
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Листопад » 13 » Профілактика грипу
20:08
Профілактика грипу

Грип та його профілактика

ГРІ - це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів. Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації. У зоні зараження перебувають люди в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, 7 днів. Грип може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем. На відміну від застуди, симптоми грипу, як правило, з’являються раптово і супроводжуються:

- високою температурою;

- болем у суглобах і м’язах;

- загальною слабкістю;

- болем голови;

- сухим кашлем, болем в горлі, нежиттю;

- почервонінням шкіри.

До інфекції сприйнятливі люди різного віку, особливо ті, у кого імунна система ослаблена. Зниженню імунітету і ослабленню захисних функцій організму сприяють переохолодження, стрес і нервові потрясіння, емоційне і фізичне перенапруження. Діти, літні, вагітні та люди, які мають хронічні хвороби, переносять захворювання найбільш важко.

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей:

- Уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів.

- Користуватися одноразовими масками при необхідності — щоб захистити себе чи оточуючих від зараження.

- Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання.

- Уникати  відвідування місць з великим скупченням людей.

- Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму.

- Мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

- Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті.

- Залишатися вдома при перших ознаках хвороби — щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку.

Також не треба забувати про щорічну  вакцинацію, яка є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною та ефективною для створення повноцінного захисту організму проти грипу.     Оптимальний час вакцинації проти грипу: жовтень – грудень, оскільки підйом захворюваності на грип в нашій країні зазвичай припадає на січень-березень.

 

 

 Управління Держпродспоживслужби в м. Ніжині

Переглядів: 480 | Додав: Школа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту