П`ятниця, 19.04.2024, 21:57
Ніжинська загальноосвітня школа І-ІІІ ст №15
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 337
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Січень » 16 » ШІСТЬ ПРОТИЗАСТУДНИХ ПРАВИЛ НА КОЖЕН ДЕНЬ
19:46
ШІСТЬ ПРОТИЗАСТУДНИХ ПРАВИЛ НА КОЖЕН ДЕНЬ

ШІСТЬ ПРОТИЗАСТУДНИХ ПРАВИЛ НА КОЖЕН ДЕНЬ

 

Вам подобається дивитися на людей з червоними сопливими носами, очима, що сльозяться, і кашлем? Ні? Тоді, щоб не уподібнюватися їм, постарайтеся дотримуватися простих правил протизастудної безпеки.

Правило перше: утепляйтеся!

На вулиці не травень місяць, а тому на голові повинна бути шапочка, на шиї - шарф, а на руках - рукавички. Під куртку або пальто одягайте светр, хоча б тон­кий. Короткі курточки і тонкі колготки залиште до весни в шафі. Особливо важ­ливо, щоб у теплі були ноги. У жодному разі не ходіть з мокрими ногами. На ро­боті тримайте змінне взуття, а також за­пасні шкарпетки про всяк випадок. Якщо ноги промокли і змерзли, то перед тим, як переодягнутися в сухе, промасажуйте ступні до відчуття тепла.

Правило друге: зігрівайтеся!

Ви приходите увечері додому змерзли­ми і голодними. Попросіть шлунок зачекати і займіться тілом. Негайно занурте його в гарячу ванну або поставте під душ. Потім розітріть жорстким махровим руш­ником, надіньте сухі вовняні шкарпетки. І тільки після цього можна обернути свій погляд до холодильника й плити. Для профілактики почніть вечерю зі склянки гарячого молока з медом і дрібкою соди. Можна випити келих теплого червоного вина.

Правило третє: вітамінізуйтеся!

Привчіть себе до регулярного вживан­ня вітаміну С, що сприяє виробленню в організмі інтерферону, який вбиває віру­си і мобілізує лімфоцити на боротьбу із застудою. Вітамін С ви знайдете у квашеній капусті, лимонах, апельсинах, шипшині і в пігулках. Останні не можна їсти натщесерце, аби не нашкодити шлун­ку. І обов'язково включіть до раціону кисломолочні продукти: кефір, ряжанку, йогурт.

Правило четверте: висипайтеся!

При нестачі сну наш імунітет слабшає, оскільки клітини не встигають відновлюватися, а значить, не можуть дати адек­ватної відповіді на атакуючу їх інфекцію. Висновок простий: спіть, поки не вис­питеся, і аж ніяк не менше 7 годин на добу. І постарайтеся не нервувати, особ­ливо через дрібниці: стрес відкриває до­рогу хворобам.

Правило п'яте: зволожуйтеся!

Зволожуйте повітря в квартирі та офісі. У холодну пору року в умовах працюю­чих обігрівальних систем повітря стає су­хим, тому висушується і слизиста оболон­ка носоглотки. У результаті мікроби й віруси, які потрапляють на неї, не осіда­ють на вологих «ворсинках», а безпереш­кодно подорожують углиб організму.

Для підтримки необхідного рівня во­логості поставте у кожній кімнаті відкриті ємності з водою, але міняйте воду щодня, щоб у ній не завелися грибки. Не забу­вайте провітрювати приміщення, відкри­ваючи кілька разів на день вікна на 10-15 хвилин.

Правило шосте: вмивайтеся!

Щоб не підхопити вірус у транспорті або на роботі, краще за все закрити ніс і рот марлевою пов'язкою, шарфом чи хусткою. Але якщо вам це не підходить, то якомо­га частіше мийте руки, адже за день ви неодноразово доторкуєтеся до предметів, на яких є віруси.

Відмовтеся від носових хусточок. Віру­си, що осіли на них, довго зберігають свою життєздатність, тому при повторному ви­користанні можуть знову перекочувати у ваш організм. Набагато безпечніше і гігієнічніше користуватися одноразови­ми паперовими серветками. З тієї ж причини підчас традиційних чаювань на ро­боті слід замість склянок або фарфорових чашок користуватися одноразовим посудом.

Ось такі нехитрі поради. Але під час сезону простуд вони діють як профілактичний засіб не гірше за патентовані антивірусні і антимікробні препарати.

 

Прибитько В.М.,

методист навчально-методичного центру

ЦЗ та БЖД Чернігівської області

 

Переглядів: 404 | Додав: Школа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту